teisipäev, 6. november 2012

Kõrvitsa-toorjuustu muffinid

Nii, otsustasin siis asja lõpuks kätte võtta ja oma lemmikretseptid blogisse kokku koguda. Tegelikult on mul arvutis valmis (pildid veel lisamata) raamatukujul juba väike kogumik minu lemmikutest, aga sinna piltide lisamine on miskipärast juba üle aasta aega võtnud. Viimased kaks aastat olen mõelnud, et nüüd äkki jõuludeks õnnestub ära trükkida, aga võta näpust. Aga ausalt öeldes on vahepeal juba nii palju uusi lemmikuid tekkinud, kes on vanad raamatusse kogutud lemmikud juba ammu troonilt lükanud, nii et see raamatu trükkimine olekski juba natuke küsimärgi all. 

Aga siia plaan hakata panema selliseid retsepte, mis on nii maitsvad, et on läinud või lähevad kindlasti kordustegemisele. Ühtlasi on kriteeriumiteks tervislikkus ja valmistamise lihtsus. Elu muutub ka kohe kõvasti lihtsamaks, kui ei pea retsepti Oma Maitse ajakirjade hunnikust või siis kokaraamatute virnast iga kord uuesti välja kaevama. 

Magusaid asju on mulle alati meeldinud rohkem küpsetada kui soolaseid, seega hakkab siin blogis leiduma kindlasti rohkem magusamaiatele mõeldud roogasid. 

Ausalt öeldes on mul eelnevatel aastatel Halloweenist suht kama olnud. Aga seekord mõtlesin, et päris äge oleks Pipiga kõrvitsast mingit kolli välja kraapida ja siis pärast kõrvitsasisust midagi isuäratavat küpsetada. Olin väga pettunud, kui meie kodu Keskturg oli kõrvitsast lage ja vastu vahtisid hoopis hurmaad ja Ungari apelsinid. Ja see aasta pidi veel kõrvitsauputus olema... Kuidagi naljakas tundub kodumaist kõrvitsat Stockmannist hingehinnaga osta. Aga see selleks. Tegime siis kõrvitsajuustukooki, mis tuli enam-vähem ok, aga mingit vau-effekti ei tekkinud. Kuna kõrvitsapüreed jäi kõvasti üle, siis pärast googeldamist otsustasin teha kõrvitsa-toorjuustumuffineid. Üldiselt ma muffini-inimene pole, kuna mulle tunduvad need liiga saiased, mis ajavad lihtsalt kõhu punni ja pärast tahaks ikka ühte sokolaaditükki. Aga kuna siia retsepti läheb veel toorjuust, siis tundus see retsept piisavalt huvitav, et endas natukenegi muffinilembust tekitada. Muffinid arvatavasti kuuluvad ka sellisesse toidukategooriasse, mis meeldivad enamus lastele, seega on see suurepärane võimalus ka Pipil suu magusaks saada. Ja tulemus oli superhea! Mõnusad mahlased ampsud. Järgmine päev sõbrannad ka kiitsid, endal mõlemad suupooled muffinit täis:) Ja muidugi kõige suurema vaikiva komplimendi sain oma Jettelt ja Markuselt, kes põsed punnis muffineid hävitasid:) 
Et suutäis võimalikult tervislik oleks, asendasin tavalise valge nisujahu täisteranisujahuga ning kasutasin tumedat suhkrut. 

Kõrvitsa-toorjuustumuffinid

Tainas:
2 muna
2 dl tumedat suhkrut
1,2 dl oliiviõli
2,5 dl kõrvitsapüreed
400 ml täistera nisujahu
0,5 tl soodat
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,25 tl muskaatpähkli maitseainet

Täidis:
120 g toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut

Puru:
2,5 spl nisujahu
2 spl suhkrut
2 spl sulatatud võid



Kõige pealt valmista täidis vahustades toasoe toorjuust ja tuhksuhkur. Et muffinisse tuleks äge ümmargune toorjuustu pallike, siis tõsta toorjuustukreem küpsetuspaberile ja keera tihedalt rulli. Tõsta sügavkülma vähemalt 2 tunniks. Kuna ise olen suhteliselt kärsitu, siis jätsin selle sügavkülma paneku etapi vahele ja ikka tulid ilusad pallikesed muffinite sisse.



Puru jaoks näpi  kõik koostisained puru-taoliseks massiks. 

Muffinitainaks vahusta toasoojad munad suhkruga. Lisa õli ja kõrvitsapüree, sega ühtlakseks. Sega teises kausis jahu, sooda, kaneel, muskaatpähkel, jahvatatud ingver ja sool. Lisa kuivainete segu muna-kõrvitsamassile, sega ühtlaseks tainaks.
 
Võta toorjuustumass sügavkülmikust ja lõika 12 tükiks. Kui varasemalt pole pannud toorjuustu-tuhksuhkrusegu külmikusse, siis lihtsalt pane igasse muffinivormi augukesse üks supilusikatäis täidist. Tõsta igasse muffinivormi 1-2 spl tainast, kata toorjuustutükiga. Tõsta taas tainast peale, et toorjuustutäidis oleks ilusti peidetud ja kõige peale raputa puru. Küpseta muffineid 180-kraadises ahjus u. 25-30 minutit.
Sellest kogusest tuleb u. 12 muffinit. Kohvi kõrvale ideaalne amps!!!





1 kommentaar: