esmaspäev, 28. oktoober 2013

Pumpkin spice jäätis

Jäätise tegemisel kodus on lisaks sellele, et lõpptulemus maitseb mitu korda paremini kui poejäätis ning maius on kõvasti puhtam ja ökom, veel üks suur eelis. Nimelt saab katseda selliseid maitseid, mis sulle väga meeldivad, kuid mis vähese sihtgrupi, tooraine kalliduse või mingi muu põhjuse tõttu ei jõua arvatavasti niipea poelettidele, vähemalt mitte Eestis. 

Üks selline maitse on pumpkin pie spice. Oi, kuidas mulle meeldib Starbucksi Pumpkin Spice latte! Olin väga pettunud, kui oktoobris Barcelonas Starbuckis käies ei pakutud seal sellist lattet. Ei tea, kas põhjuseks see, et Halloweenini oli veel aega või lihtsalt selles (mida kipun ka arvama), et hispaanlased hindavad väga kõrgelt puhast kohvi ehk igasugused maitsekohvid on kohvijoomise traditsioonide solvamine. 

Eestis olen ka igaltpoolt pumpkin spice maitset otsinud, aga kui see nädalavahetus Tallinnas Gourmet Coffee kohvikus (kus pakutakse mumeelest linna parimat kohvi) pumpkin spice kohvi järgi küsisin, siis poisid vastasid, et nemad tegelevad seal "päris" kohvi müümisega. Okei, mõtlesin, et lõpetan oma seiklused ning tuulan nati netis ja uurin, millest see pumpkin spice täpsemalt koosneb. Ja natukese aja pärast oligi pumpkin pie spice valem käes! Pumpkin pie spice koosneb 4-s vürtsist: muskaatpähkel, vürstpipar, kaneel ja ingver. Vürtside omavahelise suhte leiate siit: http://nami-nami.ee/Recipe/View/10546/Pumpkin-pie-spice.

Sõbranna oli eelmine päev saatnud lingi pumpkin spice-kohvijäätisega. Kuna retsept oli mumeelest nati keeruline (või siis lihtsalt olin liialt kinni oma mugavustsoonis), siis võtsin aluseks juba mitmeid kordi läbiproovitud vaniljejäätise retseptipõhja ning lisasin segule kaks teelusikatäit kokku segatud pumpkin spice segu. Ühtlasi kasutasin seekord ainult toorsuhkrut, mida panin 1/3 vähem, kui tavaliselt. Maitse ei kannatanud seetõttu üldse, pigem vastupidi! Ja tulemuseks oli täpselt see, mida ma nii väga ootasin, ehtsa pumpkin spice maitsega mõnus koorene jäätis. Arvatavasti käisin Sullale juba mingi hetk närvidele, kui kogu aeg kööki vürtside lõhnu nuusutama kutsusin. Aga need lõhnad ...  Ühesõnaga, olin lihtsalt lõpptulemusega jube rahul!

Jõuludeks on igatahes magustoidu idee kõrvale pandud!!!



Pumpkin Spice vaniljejäätis

Vaja läheb:
3 dl piima
3 dl 35%-list koort
1 vaniljekaun (võib ka ära jätta, sest vürtsidest täiesti piisab)
4 munakollast
1,2 dl toorsuhkrut (rafineerimata pruuni suhkrut)
2 tl pumpkin spice vürtsisegu (1 tl kaneeli, 0,5 tl jahvatatud ingverit, 0,25 tl muskaatpähklit, 0,25 tl vürtspipart)

Valmistamine:
Kuumuta piim ja vahustamata koor koos vaniljekaunaga ja vürtside seguga potis keemiseni. Tõsta tulelt. Lõika vanillikaun pikuti pooleks, kraabi seemned välja ning viska tagasi potti. Lase segul kaane all u 30 minutit seista. Seejärel eemalda vaniljekaun ning kuumuta uuesti segu keemiseni. Vahusta munakollased suhkruga. Vala kooresegu pidevalt segades munavahu hulka. Kalla segu tagasi potti ja kuumuta madalal kuumusel puulusiga pidevalt segades u 10 minutit. Segu peaks nati paksenema. Tõsta tulelt ning aseta kiiresti külmaveevanni. Alguses sega segu natuke ka. Kui segu toatemperatuuril, siis kalla karpi, pane kaas peale ning aseta külmkappi vähemalt 4 tunniks. Mina lasen segu üleöö külmkapis olla. Järgmine päev valmista jäätis jäätisemasinaga. 


Allikas: "Jäised ahvatlused", Angeelika Kang

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar