laupäev, 27. juuli 2013

Mustikakrõbedik

Praegu on Eestis tõesti super elada. Ma pean silmas just ilma. See, et hommikul tõmbad endale ja oma pliksidele õhukese kleidi selga, pistad plähvid varvaste otsa ja sead sammud õue sooja päikese kätte, on ju luks, kas pole?!. Okei, vahepeal on ka tiba vihmaseid ja jahedamaid ilmasid olnud, aga seda on ka vaja, et inimestele meelde tuletada, et nad soojasid ilusaid ilmasid ikka väärtustada oskaksid. Muidu veel mõtlevad, et selline suvi ongi normaalne Eestis:) Ühesõnaga, jälle need kontrastid ja vaheldus, millest ma ühes eelnevas postituses rääkinud olen.

Ja siis selle aasta suve eripära, kus kõik lilled õitsevad korraga, mis tähendab mitu korda suuremat, samas aga lühemat aega kestvat ilu. Turu peal võivad käed värisema hakata, kui vaadata neid kõikvõimalikest marjadest lookas olevaid lette. Maasikad, mustikad, vaarikad, sõstrad, murelid jne. See aasta eksootiliste puuviljade ja muude elukate, nagu arbuusid, melonid, virsikud ja nektariinid, absoluutselt ei tõmba. Kodumaiseid marju ei biidi mitteükski emane eriti tugevate kontrastsete triipudega arbuus (just selliste tunnustega arbuusid pidid kõige magusamad olema)!

Kuna soojade päevadega ma köögis väga agaralt toimetada ei viitsi, siis üritan oma miinimumprogrammi söögitegemises täita võimalikult kiiresti ja lihtsalt valmistavate roogadega. Ja selliseid kiiresti valmivaid aga samas väga maitsvaid toite on küll ja küll. Nii on näiteks üheks minu viimase nädala magusa poole kulinaarseks avastuseks, mida oma armsatele sõpradele (siinkohal tervitused Dea Ojale!!!) valmistada, mustikakrõbedik vaniljejäätise palliga. Kui asja natukene edevamaks teha, siis tegemist oli metsvaarika-mustika crumble-ga:) Sõbranna Maria tõi hommikul metsast korjatud metsvaarikaid, mida ma uhkelt krõbediku peale viskasin ja mõtlesin, et elu on ikka eriti luks!


Igatahes, nautige Eesti võrratut suve, veetke aega oma pere ja sõpradega ja hellitage ennast (mõistuse piires) hea söögi ja joogiga!!!

Mustikakrõbedik

100 gr võid
190 ml jahu (ma panin speltajahu)
100 gr kaerahelbeid
170 ml pruuni suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
suur karbi täis mustikaid (sobivad ka teised marjad, aga mustikatega mu lemmik)

Valmistamine
Sega kuivained omavahel ning lisa võitükid. Näpi sõrmedega kogu segu ühtlaseks puruks. Võta koogivorm, määri võiga ning puista põhjale (kohe mõnuga) marjad. Marjade peale vala puru ning raputa peale ohtralt kaneeli. Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit.
Maitseb kõige paremini soojalt koos hea koorese vaniljejäätisega (ja  hea seltskonnaga).





P.S. Koogi tegemisel ülejäänud metsvaarikad panin jääkuubikute sisse ja mõtlen juba mõnuga, kuidas sügisel  mõnel sombusel õhtul neid külma valge veini sisse viskan ja mõnusat suve lõhna ja maitset tunnen.

Allikas: Tuuli Mathieseni blogi Ise tehtud, hästi tehtud.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar