Laupäev, 28. detsember 2013

Jäätis röstitud mandlite ja kardemoniga

Selle aasta detsember on kuidagi eriti mõnusalt kulgenud ja jõuluaeg vägagi oodatud olnud. Selline mõnus rahu ja õnnetunne on sees. Nii palju toredaid olemisi ja tegemisi on olnud viimaste nädalatega ning hästi palju spontaansust. Spontaansed tegevused ja kohtumised ongi vist need, mis on toonud nii palju vaheldust ja andnud inspiratsiooni. 

Mitmed detsembrikuus toimunud tegevused ja kohtumised on pannud paika teatud osas järgmise aasta plaanid. Nii, et hetkel ka selline mõnus ootusärevus eesootava aasta osas. Üks on kindel, järgmine aasta tuleb väga väljakutsuv ja põnev ning kindlasti teatud mõttes raske. Äge!

Kogu selle rahu ja õnnetunde juures on kohati ka tunne,et olen maailma kõige rikkam inimene, sest mul on maailma parimad sõbrad! Iga-aastane jõulupidu sõpradega Murimäel Jaagu ja Maria juures kinnitab, et maja täis kilkavaid lapsi, parimaid sõpru ja head toitu ongi see, mis tegelikult näitabki, kui hästi meil kõik on ja millegi üle nagu nuriseda polegi!

Aga kui nati toidujuttu ka ajada, siis mul tekkis jõuluõhtuks sportlik huvi teha järgi La Muu mandli-kardemonijäätist, mida kõik taevani kiidavad. Täpsemalt öeldes, mitte järgi teha, vaid teha parem mandli-kardemonijäätis, kui seda La Muul. Ma ise polnud La Muu vastavat jäätise sorti varem proovinud, seega lasin Marial lihtsalt kirjeldada jäätise tekstuuri, et teada saada, mis kujul ma midagi sinna lisama peaksin. Valmis ta sai, välimuselt samasugune nagu La Muu oma, maitselt .... Minu arvates väga hea, külalised kiitsid ja karp kraabiti tühjaks. Ja kindlasti võtan pärast päälinna tagasi jõudmist Lõuna-Eesti tuurilt selle jäätisetegemise kindlasti uuesti ette. 



Jäätis röstitud mandlite ja kardemoniga

Vaja läheb
3 dl piima
3 dl 35%-list koort
4 munakollast
1,2 dl roosuhkrut või 0,2 dl steviat
100 grammi mandleid
3 tl purustatud rohelise kardemoni kupraid (mina ostan Piprapoest)

Valmistamine
Vala potti piim ja koor ning lisa 3 tl kardemoni. Kuumuta keemiseni, eemalda tulelt ning lase kaane all u 30 minutit seista.
Vahusta munakollased suhkruga. Kuumuta uuesti keemiseni piima-kooresegu ning vala väikese nirena munakollaste-suhkru segule, ise samal ajal kogu aeg segades. Vala segu uuesti potti ning kuumuta madalal tulel pidevalt segades u 10 minutit kuni segu muutub paksemaks. 
Jahuta külmaveevannis toatemperatuurini ning seejärel aseta segu (kaanega karbis) külmkappi vähemalt 7 tunniks, soovitavalt üleöö. 
Purusta mikseriga mandlid (ära väga peeneks purusta) ning rösti ahjus 200 kraadi juures u 10-12 minutit. 
Vala segu jäätisemasinasse. Kui jäätis hakkab vaikselt juba tekstuuri võtma, lisa segule röstitud mandlid. Valmis jäätis pane külmkappi u 3-4 tunniks tahenema. 



Ja siinkohal kasutan ma ka võimalust ja soovin kõigile vinget uut aastat!!!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar