teisipäev, 13. november 2012

Ricotta-marjakook

Öeldakse, et maitsed on erinevad - see, mis on ühe jaoks jube hea võib teise jaoks olla jälle lihtsalt jube. Kõige ausamaid ja kokkajale mitte eriti just meeltmööda kommentaare kuuleb minu arvates eelkõige  makaroni-kartuli-usku meesterahvastelt: a la selle toidu oleks võinud leiutamata jätta, kas söön enne toidu serveerimist paar võileiba ka (pärast seda, kui on mu kunstiteost näinud), mis meil homme söögiks on (soov teada, kas homme kodus SÜÜA ka saab:)) jne. Aga teate, see ricotta kook meeldib kõigile, kohe tõsiselt!!! Ma olen seda ikka väääga palju kordi teinud ja kordagi pole veel kooki alles jäänud ning tulnud vaikimisi taldriku tühjendamist (seda käitumisstiili viljeleb näiteks mu isa, kes sööb alati viisakalt taldriku tühjaks ning ei julge iitsatadagi, et see pole päris see). Nii, et kui seda kooki süüakse ilma igasuguste kommentaarideta, siis on teil koostisosadest midagi lisamata jäänud ja/või on kõik külalised (eesti) meesterahvad, kes lihtsalt häbenevad imehead kooki kiita, veel teiste meeste kuuldes:)
Ja toredam on selle koogi juures ka seda, et ei tule pool päeva mässata, vaid koogi ahju panemiseni läheb max 20-25 minutit. Ja mitte sellised 20-25-minutit, nagu Jamie Oliveri 30-minuti roogade saates, kus tundub, et Jamie on enne pool päeva kõik ettevalmistused teinud, et vajalik kraam poole meetri raadiuselt hakitult kätte võtta ja potti visata. 
Kuna mulle väga magusad koogid ei maitse, siis tegin vastavalt sellele kohendusi ka retseptis. Olen seda kooki proovinud igasuguste marjadega  ning vaieldamatuks võitjaks on osutunud mustsõstrad ning parimaks jäätise palliks koogi peal eriti rammus koorejäätis või siis Vau vaniljejäätis. Selline magus-hapu koostis on imehea! Kõige toredam on see, et lapsed seda kooki väga ei armasta (mustsõstra hapususe pärast vist), nii et  saan seda kooki rahulikult kodus süüa, ilma et keegi küljes ripuks ning toimuks pidev võitlus järgmise ampsu pärast. 
Lisaks maitsemeelele siis midagi ilusat ka kõrvadele Uku Suvistelt: http://www.youtube.com/watch?v=leHMfhufyhg. 

Põhi:
pool pakki Digestive küpsiseid (200gr)
50 gr võid

Täidis:
300 gr ricotta kohupiimapastat (Tervise oma on parim)
300 gr 20%-list hapukoort
4 spl Vilma Juubeli tordipulbrit
2 muna
1 spl suhkrut
1 tl vaniljeekstrakti või pool teelusikatäit vaniljesuhkrut
200 gr mustsõstraid (kui külmutatult, siis ka kartulitärklist, millega marjad enne üle raputada, kuna siis ei lähe nad koogi sees plögiseks) või siis teisi meelepäraseid marju

Kate:
50 gr võid
Vilma Juubeli tordipulbrit 

Valmistamine:
Purusta digestive küpsised, lisa sulatatud või ning sega ühtlased massiks. Suru mass lahtikäiva koogivormi põhja. 
Vahusta munad suhkruga, lisa ricotta, hapukoor, vanilje ja Juubeli tordipulber ning vala segu küpsise põhjale.
Külmutatud marjad puista üle kartulitärklisega ning viska segule peale. 
Katte jaoks sulata või ning lisa sinna nii palju juubeli tordipulbrit, et tekib sõrmede küljest lahti tulev puru. Puista puru täidisele. 
Pane kook 200-kraadisesse ahju 35-minutiks. Pärast seda lülita ahi välja ning jäta kook ahju tahenema. 

Kõige parem on minu arvates kooki serveerida kergelt soojana vanilje jäätise palliga. Järgmine päev maitseb kook samuti väga hästi. Mmmmmmmm...



3 kommentaari:

  1. Isegi minusugune algaja küpsetaja sai selle koogiga hakkama ning sööjad kiitsid. Hea retpsept, aitäh jagamast!

    VastaKustuta
  2. Nii tore, et meeldis. Mulle meeldib selle koogi juures just see, et saab käpelt valmis. Ei pea pool päeva ahju ees higistama.

    VastaKustuta
  3. Hakkan lähiajal katsetama. Jõudumööda teisi asju ka. Hea, et keegi on teha proovinud ja kiidab. Kõiki asju ei jõua kommenteerida, aga tea, et üks blogilugeja istub Kakumäel.
    Jettele ikka kangelt meelt magamamineku osas! (Lõunauned tunduvad asendamatud, aga oleme ka leppinud paratamatusega, et MJ ei maga lõunal enamasti)

    VastaKustuta