teisipäev, 6. november 2012

Sipsi maius

Selle maiuse retsepti ma lihtsalt pean siia blogisse üles riputama, sest minu arvates on see üks väheseid maiuseid, kus imelühikese ajaga on võimalik valmistada ülimaitsev magustoit.  Sipsi maiusega on selline lugu, et jõudsin selle maiuse tegemiseni läbi oma töökaaslase, kes oli seda söönud Haapsalus Anni Arro Müürivahe kohvikus, retsepti Anni kokaraamatust välja kaevanud ning pärast esimest tegemist maiust taevani kiitis. Võtsin ka siis selle tegemise ette ja veendusin, et tõesti on tegemist väga mõnusa magustoiduga, ainult pisut rammusega... Tegin siis retseptis päris suured muudatused ning minu arvates on tulemus mitu korda parem (ja tervislikum) kui originaalretsept. Võtsin siis kohe endale ka õiguse maiusele enda poolt uus nimi panna - Sipsi maius. Patenti pole veel taotlenud ...
Kui Kalamajas avati kohvik Boheem, siis korraldasid nad retseptivõistluse, kus võitjate road pandi menüüsse ja nimetati siis vastavalt autori nimele a la Lauri pasta, Triinu pannkoogid jne. Saatsin siis mina ka suure uhkusega oma Sipsi maiuse retsepti, aga vastuseks tuli kiri, et olen oma retsepti saatmisega hiljaks jäänud. Mjah, väike pettumus oli küll hinges ja tunne, et terve Eesti rahvas nüüd kannatab:) Aga tegin endale ühe Sipsi maiuse ja tuju oli jälle hea!
Eriti mõnusaks saab selle maiuse teha nii, et paned pooljahtunud maiusele külma valget jätta peale ning raputad veel mandlilaaste. Mmmmmmm... Tõeline nauding. See on üks vähestest asjadest, mille tegemise on ka Sulla ära õppinud ja isegi vabatahtlikult õhtuti teinud. Nii, et vahepeal juhtub ka imesid:) Ja kui abikaasa kiidab, siis peab ikka hea asi olema, eksole:) See blogipostitus on teile, kallid ETJ-kad!!!

Vaja läheb: 
4 munakollast ja 4 munavalget
400 grammi maitsestamata rasvatut kohupiima (kõige parem on spetsiaalselt küpsetamiseks mõeldud maitsetu kohupiimakreem, näiteks Alma oma)
6 supilusikatäit maitsestamata jogurtit
1 spl vaniljesuhkrut (võib panna ka vaniljeekstrakti)
3 spl suhkrut (soovitavalt tumedat suhkrut)
8 teeküpsist (soovitavalt vanilje oma, sokolaadiküpsistega ei tule kõige parem)
Kartulitärklist (külmutatud marjadele), et marjade vedelik ei valguks maiuse peale laiali
Külmutatud maasikaid, mustikaid või muid marju (maasikatega minu arvates kõige parem)
Mandlilaaste
Serveerimiseks valget vaniljejäätist (kõige parem on Vau vaniljejäätis)

Valmistamine:
Võta 4 suuremat või 6 keskmist muffini vormi. Purusta näppude vahel sinna küpsised, tavaliselt läheb ühte muffini vormi 1,5-2 küpsist. Eraldi kausis klopi munakollased, lisa kohupiim, maitsestamata jogurt, vaniljesuhkur ja tavaline suhkur ning sega korralikult. Kohevama massi saad siis, kui vispeldad korralikult segu. Viimaks lisa segule vahustatud munavalged.
Teises kausi poolita külmutatud maasikat (nii umbes 15 tükki) ja kui on siis ka mustikaid. Lisa sinna umbes 2 teelusikat tärklist ning sega omavahel kokku. Lisa tärklised marjad küpsise puru peale vormidesse ning selle peale teises kausis kokkusegatud mass. Kõige peale raputa mandlilaaste. Küpseta vormid 175 kraadi juures 35 minutit. 
Pärast ahjust võtmist lase natukene jahtuda ning serveeri poolsoojalt koos vaniljejäätisega. Viib lausa keele alla. Kõige toredam selle juures on see, et maiuse ettevalmistamiseks läheb max 10 minutit ning see sobib suurepäraselt ka  hilisõhtuseks snäkiks. 

3 kommentaari:

  1. Nomaitea, ükski maius ei saa olla liiga rasvane :) Aga tore, et meelde tuletasid, saab jälle kavva võetud. Ja tore, et on jälle üks blogi juures, mida jälgida ja ennastunustavalt kommida saab. Muakk.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ehee, tundsid selle anonüümse töökaaslase siin postituses ära, Marika:) Tulge siis kunagi meile seda vähemrasvasemat aga kôvasti paremat varianti proovima.

      Kustuta
  2. There are a number of|numerous|a selection of} palms, however, that are be} by no means performed – 온라인카지노 such as the sample hand proven right here. For instance, within the hand proven right here, your solely move can be to keep the Ace and discard the remaining. To provide you with an excellent visual instance of how you can put your dealt palms in action, we’ve illustrated some samples under. Based on the foundations of 9-6 Jacks or Better, we’ll advise you on which playing cards you should to} hold have the ability to} enhance your possibilities of profitable.

    VastaKustuta