esmaspäev, 29. aprill 2013

Šokolaadiküpsised

Viimasel ajal isutab mul kogu aeg sokolaadi järele, just tumeda sokolaadi järele. Igasuguses vormis, kas jäätises, tavalises tahvlis või siis koogis. Kui tavaliselt oli sokolaadikook viimane, mida väljas süües tellisin, siis nüüd ajab mul juba naaberlaua poolt tellitud shokolaadi fondant ninasõõrmed õieli. Need lõhnad, lõhnad, lõhnad ... Tegelikult peaks vist ütlema: see kevad, kevad, kevad ehk kevadväsimus on ka mulle natuke naha vahele pugenud ning seetõttu vajab organism energiat ... näiteks siis sokolaadist.

Seega võite arvata, kui rõõmsaks tegi mu meele see, kui eelmine nädalavahetus Pühajärve restoranis õhtustades naaberlaua paarike oma magustoitudest (sokolaadi fondant!!!) loobus ning ettekandja neid meie lauale pakkus. Kokk oli need juba valmis meisterdanud. Jah, meil oli selleks ajaks juba juustukook söödud, aga une piece de cholocat oli veel täiuslikust õnnest puudu :) 

Ma olen enamasti seda usku, et kui sa midagi väga tahad (kohe siiralt), siis see jõuab sinuni. Vahepeal piisab mõttejõust, aga tihti peab selleks ka midagi tegema. Ja kui sa seda midagi/kedagi ei saa, siis ju see polnud sinu jaoks mõeldud või ei tooks sulle head või on lihtsalt vale AEG. Lihtne eksole. Ju ma siis vajasin seda sokolaadiampsu parajasti nii väga :) Sel pühapäeval tundsin aga, et seekord ei piisa ainult mõttejõust, vaid tuleb ka tsipa pingutada oma tahtmise saamiseks ehk tegime ise shokolaadiküpsiseid. 

Kõikidele suve-eelsetele dieeditajatele mainin ära ka (teadusliku?) fakti, et viimases Eesti Ekspressis kirjutas Tiina Jõgeda oma kolumnis, et tahtejõudu aitab tugevadada ka see, kui vahepeal oma kiusatusele järgi anda. Seega, kui sul ikka hirmsasti isutab sokolaadi järele, siis võta see tükk või paar, naerata peeglisse ning sammu reipalt edasi. Me like it!!!


Šokolaadiküpsised

Vaja läheb:
200 gr toasooja võid (82%)
1 dl suhkrut
1 muna
1 tl (kuhjaga) küpsetuspulbrit
350 ml nisujahu
50 ml kakopulbrit
100 gr tumedat shokolaadi (vähemalt 70%)

Valmistamine

1. Haki shokolaad jämedateks tükkideks.
2. Vahusta pehme või ja suhkur omavahel. Lisa tugevasti segades muna. Seejärel sega omavahel kuivained, lisa need taignale ning sega tainas kiiresti ühtlaseks. Viimasena sega juurde hakitud shokolaad. 
3. Lase külmkapis vähemalt 30 minutit seista.
4. Jaga tainas kaheks võrdseks osaks. Võta üks osa (ülejäänud pane nii kauaks külmkappi, kui esimese plaaditäie küpsiseid vorbid) ning vooli kakaopulbriga kaetud laual ussike. Lõike ussike 12-ks võrdseks tükiks. 
5. Veereta peopesade vahel igast tükist kuulike ning suru kuulike küpsetusplaadi peal lapikuks.
6. Küpseta 175 kraadi juures 10-12 minutit. Tarbi jahtunult, kuna kuumalt võivad pudeneda. 




Retsepti algallikas: Elise blogi www.harilik.ee

2 kommentaari:

  1. Heh, ma juba tean, kuidas Jette kõik küpsised läbi katsub ja läbi maitseb ning siis viisakalt korvi tagasi paneb.:)

    VastaKustuta
  2. Jeah, Kärt, tunned Jettet päris hästi. Pool küpsist siiski suutis ära süüa, aga nägu oli küll selline, nagu oleks mulda söönud:) See tsikk lihtsalt ei armasta sokolaadi.

    VastaKustuta