reede, 18. oktoober 2013

Ei saa üle nendest jäätistest...

Viimaste nädalate jäätise tegemine on tuurid nii kõrgele võtnud, et igal õhtul voodis und oodates mõtlen juba vaikselt, missuguste jäätiste tegemist järgmistel päevadel tahan katsetada. Laste lõunaune ajal tegin isegi nimekirja jäätistest, mis tuleb ära proovida. Uute ideede saamiseks ammutamiseks teen järgmine nädal väikese õppereisi suuremasse toidupoodi, kus spioneerin, mis sorte jäätiseid müüakse ning mida võiks ka kodus järele proovida. Konkurents majanduses pidi olemas edasviiv jõud eksole:) 

Rahva nõudmisel riputan ülesse nende jäätiste retseptid, mis ma piltide pealt fb-s demostreerinud olen ning mis mu meelest tasuvad järgiproovimist. Mu laste lemmik on maasikajäätis. Sõbrannade lemmikud enamasti mõrusokolaadi-, röstitud kookose ja mangojäätis, mis oma tekstuurilt kõige kreemjamad. Enda lemmikuks mul hetkel vaarika-mustsõstra jäätis, mis selline nati hapukas ja värskendav. Ahjuõun jälle selline mõnus jõulukas, soojatunde loomiseks (külm aga samas soe jäätis:)), kuhu jõulude ajal kindlasti piparkoogitükke ka sisse viskan. 

Andke teada, kuidas teil jäätis välja tuli ja mis teie lemmikud on. Samuti, oleksin tänulik teie ideede eest, missugust jäätist võiks veel proovida teha!



Mõrusokolaadijäätis

Vaja läheb:
4 munakollast
1,25 dl suhkrut
3 dl piima
2 dl 35%-list koort
100 gr mõrusokolaadi, Bitteri oma väga hea
1 dl kakaopulbrit

Siirupi jaoks:
2 sl suhkrut
2 sl vett

Valmistamine
Vahusta munakollased ja suhkur kohevaks vahuks. Kuumuta piim ja koor potis keemiseni. Vala piim vahustatud munade hulka, ise samal ajal kogu aeg segades, ning kalla tagasi potti. Sulata tükeldatud sokolaad kuumaveevannis. Kuumuta piima-munasegu pidevalt segades keskmisel kuumusel (u 10 minni), kuni segu pakseneb. Lisa sulatatud sokolaad ja kakaopulber. 

Sega väikeses kastrulis 2 spl suhkrut ja 2 spl vett ning keeda, kuni segu muutub siirupitaoliseks ja kuldpruuniks. Vala siirup ülejäänud massi hulka ja sega kiiresti ühtlaseks. Jahuta segu enne jäätisemasinasse panekut täielikult. Kõigepealt toatemperatuurini ning siis tõsta külmkappi soovitavalt vähemalt 12 tunniks. Seejärel vala segu jäätisemasinasse ja valmista jäätis. Valmissegu on nii kreemjas, et saab kohe asja kallale asuda:)


Röstitud kookose jäätis

See jäätis sai samuti rahvalemmiku tiitli, kuna tegemist on väga tugevamaitselise ja ülimalt kreemja jäätisega. Pealegi on pärast jäätisetegu on tubades hästi mõnus röstitud kookoselõhn. Retsepti ümber ei hakka toksima,  leiate selle siit: http://maitsevseiklus.blogspot.com/2011/09/rostitud-kookose-jaatis.html

Mina vanilliekstrakti ei pannud. Vaatamat rummi vähesusele retseptis, oli selle maitset lõpptulemuses suhteliselt hästi tunda. Ja see meeldis mulle väga:) See üks selline jäätis, mis võiks mul kogu aeg külmkapis olla!


Ahjuõuna-vaniljejäätis

See jäätis sobib mu meelest eriti hästi iiiiiiri ilma meenutavasse Eesti sügisesse ja on kui rusikas silmaauku jõulude ajal. Jõulude ajal puistaks ma siia jäätise sisse veel piparkoogitükke ja lisaks tsipake kardemoni ka. Mmmm. 

Vaja läheb
3 munakollast
2 dl piima
2 dl 35%-list koort
1 dl suhkrut
1 vaniljekaun
Täidiseks
4-5 keskmise suurusega õuna
2 spl tumedat suhkrut
1 tl kaneeli

Valmistamine
Lisa potti piim ja vaniljekaun. Kuumuta piim keemiseni, võta tulelt, eemalda vaniljekauna seest seemned ning viska ka kaun uuesti piima sisse. Lase segul u 30 minni kaane all seista. 

Vispelda munakollased 1 dl suhkruga kergelt vahtu. Kuumuta piim uuesti keemiseni ning nirista see seejärel munakollaste hulka, samal ajal pidevalt segades. Vala segu tagasi potti. Kuumuta segu madalal temperatuuri kuni see pakseneb, ise samal ajal kogu aeg segades (võtab aega u 8 minutit). Jahuta toatemperatuurini ja seejärel külmkapis vähemalt 10-12 tundi. 

Õunapüree saamiseks koori ja lõigu õunad. Raputa peale suhkrut ja kaneeli, sega omavahel ära ning pane ahjuvormiga 200-kraadisesse ahju pehmenema. Mul võttis u 20 minni aega, kui õunad mõnusalt pehmeks läksid. Jahuta ning püreesta. Pane püree külmkappi jahenema. 

10-12 tunni pärast võta segu külmkapist välja, lisa koor (vahustamata) ning õunapüree ning valmista jäätisemasinaga jäätis. 

6 kommentaari:

  1. Proovi ka mündijäätist šokolaaditükkidega. see oli Prantsusmaal mu üks lemmikuid ja muidugi caramel beurre salé....delicieux! :)

    VastaKustuta
  2. Väga lahe - kas mõni nendest jäätistest kannataks ka jäätisemasinata tegemist? Olen ise ka jäätiselainel :)

    VastaKustuta
  3. Ilma jäätisemasinata sobib valmistada näiteks seda mangojäätist ja sokolaadijäätist, kuna mõlemad jäätisesegud juba enne masinasse panekut hästi kreemja ja paksu tekstuuriga. Lihtsalt sega segu kolme tunni jooksul iga pool tunni tagant. Ma arvan, et sokolaadijäätist ei pea isegi nii palju segama, piisab ühest-kahest korrast. Seda kookosejäätist võid ka julgelt ilma masinata valmistada, kuna seal sees 1 lusikatäis rummi ja teatavasti alkohol ei külmu, seega ei teki segu sisse jääkristalle ja jäätis kreemine. Edu!

    VastaKustuta
  4. Silja, see mündijäätis sokolaaditükkidega on mu jäätiste to-do-listis esimesel kohal hetkel:)
    Aitäh soovitamast!

    VastaKustuta
  5. Aitäh, Sille! Ootan sobivat juhust suuremaks peediröstimiseks, et ühtlasi proovida ühte üsna kummalist jäätise retsepti: http://www.saveur.com/article/Recipes/Beet-Ice-Cream-with-Mascarpone-Orange-Zest-and-Poppy-Seeds.

    VastaKustuta
  6. Oo, tundub väga huvitav retsept. Anna kindlasti teada, kuidas välja tuli!

    VastaKustuta